Een top infographic in 5 stappen

Infographic - Ontwerpstudio Main Design

Zet je complexe data en informatie om in een infographic

Als ZZP-er kom ik vaak ondernemers tegen die veel kennis hebben en veel willen vertellen aan hun (potentiële) klanten. Hierdoor ontstaan vaak lange blogs of verkoopgesprekken die soms verwarrend kunnen zijn of waar lezers snel bij afhaken. Erg jammer, maar een oplossing hiervoor kan een infographic zijn. Een infographic is een visueel medium waar de lezer snel en makkelijk data in zich kan opnemen en verwerken. Vaak zijn deze krachtig vormgegeven in de huisstijl van de onderneming waardoor het opvallend is en indruk maakt.

De volgende 5 stappen vormen samen de basis voor een top infographic, een goede voorbereiding en afwerking. Met de juiste content en vormgeving kunnen infographics vaak gedeeld / geliked worden. Hierdoor deel je jouw kennis met (potentiële) klanten, wordt je bereik vergroot en word je meer herkend.

1: Doelgroep

Kies voor dezelfde doelgroep waar je onderneming ook op focust. Daarnaast is het belangrijk dat je een onderwerp kiest dat aanspreekt en aansluit bij je producten en diensten.

2: Wireframe

Een wireframe is een designer-term voor stappenplan / flowchart. Bij een infographic zorg je dat de bezoeker met kleine (makkelijke) stapjes steeds meer informatie tot zich neemt. Voordat je de infographic gaat ontwerpen is het belangrijk om dit helder te krijgen.

3: Visueel

Naast een goede flow is het essentieel om weinig tekst te gebruiken of deze te vervangen door beeld. Dit zorgt ervoor dat klanten kunnen scannen en begrijpen wat de kern van het verhaal is, maar ook dat ze minder snel geneigd zijn om door te klikken.

4: Opmaak

Maak je ontwerpen niet te lang of te breed en test ze altijd op je computer, tablet en smartphone om er zeker van te zijn dat ze goed leesbaar zijn in verschillende media. Kijk ook goed naar de opmaak van de teksten en streef ernaar dat de tekst duidelijk en makkelijk te lezen is.

5: Promotie

Zorg ervoor dat je infographic op je website is gepubliceerd en dat je bezoekers dit kunnen delen via social media. Belangrijk is ook dat jij ze zelf deelt en hiermee je bereik vergroot. Daarnaast kun je om je naamsbekendheid te vergroten je eigen naam of bedrijfsnaam vermelden.

Dus wil je veel vertellen in een korte tijd of een overzichtelijk en simpel beeld creëren van complexe data en informatie, raad ik aan dat je kiest voor een doordachte en professionele infographic. Overtuig hiermee klanten en vergroot je expert-status.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *